دکتر شریفی اظهارداشت: به فرموده مقام معظم رهبری، چنانچه روند جمعیت ایران با این شرایط ادامه پیدا کند، در سال ۱۴۸۰ به ۳۰ میلیون نفر خواهد رسید که از این تعداد ۱۵ میلیون نفر سالمند هستند و این یک هشدار جدی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: سوال اینجاست که بدون نیروی کافی جوان و کارآمد، چرخهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور چگونه به حرکت در میآید؟ بنابراین در حوزه ازدواج جوانان و فرزندآوری باید اقدامات موثری انجام داد؛ جوانان ما به شغل، مسکن و لوازم زندگی نیاز دارند که باید در حل این مشکلات همت ورزید.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان در ادامه، به نقش موثر رهبران دینی و روحانیون در ارتقای سلامت معنوی میان عموم مردم اشاره کرد و افزود: سلامت معنوی از مهمترین ابعاد سلامت است و اگر این بعد معنوی که باید توسط رهبران دینی ارتقا یابد، شکل اصلی خود را بگیرد، میتواند به عنوان یک چتر ارزشمند، دیگر ابعاد سلامت از جمله بعد جسمی، روانی و اجتماعی را تقویت کند.
دکتر شریفی گفت: مصلیهای نماز جمعه و مساجد مکانهای ارزشمندی است که میتوان مولفههای سلامت معنوی را با کمک نماینده ولیفقیه در خوزستان، مسئولان حوزه علمیه، روحانیون و طلاب نشر داد. بنابراین باید برنامههای سلامتمحور را در مصلیهای نماز جمعه و دیگر مکانهای برگزاری نماز گسترش دهیم.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز به تغییر بار بیماریها از واگیر به غیر واگیر در استان اشاره کرد و گفت: در گذشته از هر یکهزار نفر، ۲۰۰ نفر به دلیل ابتلا به بیماریهای سرخک، سرخجه، کزار، دیفتری و سایر بیماریهای عفونی جان خود را از دست میدادند، اما به همت جمهوری اسلامی ایران با گسترش شبکههای بهداشت و درمان و همچنین توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، آمار مرگ و میر ناشی از بیماریهای عفونی از ۲۰۰ در هزار به عددی کمتر از ۸ در هزار رسیده است که این امر به همت مسئولان نظام مقدس جمهوری اسلامی و فرزندان شما در دانشگاههای علوم پزشکی حاصل شد.
دکتر شریفی با تاکید بر اینکه اکنون سلامت جامعه به واسطه بیماریهای غیرواگیر در معرض خطری جدی است، ادامه داد: در حال حاضر ۸۵ درصد بار بیماریها و ۹۰ درصد مرگ و میر در استان به دلیل ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، فشارخون و سرطانهاست، چون سبک زندگی اشتباهی را در پیش گرفتهایم.
وی اظهارداشت: امروزه در استان خوزستان و در کلانشهر اهواز ۸۰ درصد بانوان و بیش از ۷۰ درصد مردان از تحرک لازم برخوردار نیستند و سلامت افراد جامعه در معرض تهدید است. عدم تحرک، ابتلا به بیماریهایی چون چاقی و افزایش وزن، دیابت و فشارخون را به دنبال دارد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: اکنون از هر چهار نفری که در استان خوزستان به بیماری دیابت مبتلا شدهاند سه نفر افراد بیبضاعت هستند و این پیام را میرساند که بین فقر و بیماری رابطه وجود دارد، انسانهای بیبضاعت بیمار شده و بیماران به دلیل هزینههای سرسامآور، فقیرتر میشوند. بنابراین توصیه اکید میشود برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، فشار خون، بیماریهای قلبی عروقی و سرطانها، سبک زندگی خود را اصلاح کنید.
دکتر شریفی به نقش تحرک و فعالیت بدنی در ارتقای سلامت جسم اشاره کرد و گفت: روزانه باید حداقل ۳۰ دقیقه ورزش یا فعالیت بدنی داشته باشید، بهطوریکه تعداد تنفس و ضربان قلب افزایش پیدا کند. ورزش نه تنها برای سلامت جسمی، بلکه برای تقویت سلامت روانی نیز اهمیت ویژهای دارد. ورزش کردن موجب ترشح هورمونهای آندوفین، دوپامین وسروتونین که در ایجاد انگیزه، نشاط و هیجان نقش دارند، میشود. همچنین ورزش در کاهش ناامیدی، یاس، استرس و اضطراب نیز بسیار تاثیرگذار است.
وی در ادامه، به رشد استفاده نوجوانان و جوانان از شبکههای اجتماعی اشاره کرد و اظهارداشت: امروزه سلامت اجتماعی بسیاری از افراد به خصوص نوجوانان و جوانان با گسترش حضور و وقت گذراندن در فضای مجازی، در حال نابودی است. افراد به دلیل کاهش روابط اجتماعی و عدم ارتباط با گروه همسالان خود، به افسردگی مبتلا و برخی نیز دچار افکار خودکشی میشوند. بنابراین در کنار ورزش کردن باید سبک زندگی را نیز اصلاح نمود.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گفت: تغذیه مناسب و سالم نیز از دیگر عوامل مهم در ارتقای سلامت است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ به طور نمونه، سرانه مصرف نمک در استان خوزستان بین ۱۵ تا ۲۰ گرم است، این در حالی است که نرم جهانی مصرف نمک، ۳ تا ۵ گرم میباشد. به همین دلیل در خوزستان از هر ۱۰۰ نفر بالای ۲۵ سال، ۳۰ نفر به بیماری فشار خون مبتلا هستند و فشار خون بیماریهایی مانند سکتههای قلبی، سکتههای مغزی و هزینههای سرسامآور درمان را به دنبال دارد.
وی افزود: همچنین سرانه مصرف نوشابههای گازدار در استان خوزستان بیش از ۴۲ و نیم لیتر است؛ نوشابههای گازدار، مصرفکنندگان را به عوارضی مانند پوکی استخوان، چاقی، دیابت و فشار خون دچار میکند. نوشابههای گازدار به دلیل ترکیباتی که دارند، مانع جذب کلسیم میشوند لذا امروزه ۸۵ درصد بانوان خوزستان دچار کمبود ویتامین D هستند. کمبود ویتامین D و کلسیم، موجب بروز پوکی استخوان میشود. پوکی استخوان یک بیماری پنهان و اپیدمی خاموش است که باید با جایگزین کردن عادتهای درست، از بروز آن پیشگیری کرد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: سرانه مصرف میوه و سبزیجات در استانی که خود تولید کننده است، متاسفانه زیر ۳۰ کیلوگرم است. سبزیجات به دلیل فیبر بالا و رنگدانههایی که دارد، ضد سرطان است؛ یکی از دلایل سرطان دستگاه گوارش، عدم مصرف سبزیجات است، سبزیجات سرشار از مواد آلی و معدنی هستند و چربی و کلسترول ندارند.
دکتر شریفی همچنین به سرانه پایین مصرف شیر و لبنیات در خوزستان اشاره کرد و افزود: سرانه مصرف شیر و لبنیات در خوزستان، زیر ۹۰ لیتر میباشد که این میزان باید ۳۰۰ لیتر باشد. همچنین متاسفانه در استان خوزستان یک عادت غلط دیگه هم وجود دارد که درصد زیادی از خانوادهها همواره به جای روغنهای گیاهی از روغنهای جامد استفاده میکنند که این عادت در گذر زمان، با انسداد رگهای قلب، خود را اشکار میکند.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان به معضل عرضه قلیان در پارکها اشاره کرد و گفت: در دنیا پارکها را با نگاه سلامتمحور میسازند اما در خوزستان پارکها به تهدیدی برای سلامتی مردم تبدیل شدهاند. لذا خطاب به مدیران، مسئولان و متولیان امر تاکید میکنیم در خصوص سلامت مردم، هیچ گونه محافظهکاری و ملاحظهکاری را نمیپذیریم و با عوامل تهدید سلامت مردم شریف خوزستان برابر قانون برخورد خواهد شد.
وی افزود: پارکها محل ورزش و تفریح است اما به جولانگاه عرضهکنندگان قلیان و بعضا مواد افیونی و روانگردان تبدیل شدهاند. یک باور غلط در خانوادهها وجود دارد که استعمال قلیان اثر سوء بر جای نمیگذارد. این در حالی است که یک بار قلیان کشیدن معادل ۱۰۰ نخ سیگار است و استعمالکنندگان در معرض ابتلا به دو بیماری بسیار خطرناک سل و هپاتیت قرار میگیرند. با توجه به وجود ۸۰۰ ماده سرطانی در قلیان، لازم است مسئولان دستگاههای مرتبط در کنار دانشگاه علوم پزشکی برای برطرف نمودن این معضل تلاش کنند.
وی در ادامه یاداور شد: در سال گذشته ۲۱ هزار مورد حیوانگزیدگی در خوزستان گزارش شد که با توجه به شدت کشندگی بیماری هاری، اگر تلاشهای به موقع و موثر همکاران ما در مراکز درمانی و بهداشتی استان نبود، شاهد ۲۱ هزار مرگ بر اثر بیماری هاری بودهایم. بنابراین حفظ و ارتقای سلامت مردم و حل مشکلات حوزه سلامت مستلزم داشتن خردگرایی، تعهد و همت است، همچنین با جلب مشارکت مردم میتوانیم به رسالتهای انسانی و اخلاقی خود در این زمینه به خوبی عمل کنیم.