گردهمایی هماندیشی با محوریت مراکز نفس در تاریخ شنبه 13 اردیبهشت 1404 برگزار شد. این جلسه با حضور معاون بهداشت دانشگاه، دکتر جانگران نژاد مسئول کانون بسیج جامعه پزشکی دانشگاه و دیگر مدیران و کارشناسان مربوطه در محل حوزه مدیریت مرکز بهداشت استان تشکیل گردید.
دکتر مهرداد شریفی، سرپرست معاونت بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: در این گردهمایی برنامهریزی برای تعمیم مراکز نفس در 24 شهرستان تابعه دانشگاه اهواز انجام شد و همچنین بحث و تبادل نظر در خصوص چالشهای پیش روی برنامه نفس و نیاز به تجهیز و راهاندازی مراکز نفس در شهرستانهای مذکور اشاره شد.
دکتر شریفی تصریح کرد که این گردهمایی فرصتی مناسب برای بررسی چالشها و مشکلات موجود در اجرای طرحهای بهداشتی و همچنین افزایش همکاری میان مسئولان مختلف در راستای بهبود خدمات بهداشتی و سلامت عمومی در استان خوزستان شد.
دکتر شریفی در ادامه صحبتهای خود اظهار داشت که در سال 1403، در سطح دانشگاه اهواز، 4 مرکز نفس در حال فعالیت هستند. وی تأکید کرد که در سال جاری ضروری است که اقدامات لازم برای فعالیت مراکز نفس در 24 شهرستان تابعه نیز انجام شود.
این اظهارات نشاندهندهی عزم جدی مسئولان برای گسترش این مراکز و ارتقاء خدمات بهداشتی در استان است. دکتر شریفی به اهمیت نقش این مراکز در ارتقای سلامت جامعه و پاسخ به نیازهای بهداشتی مناطق مختلف اشاره کرد و بر لزوم همکاری و هماهنگی بیشتر میان شهرستانها و مراکز بهداشتی تأکید نمود.
وی افزود: یکی از غمانگیزترین تراژدیها، آغازی است که پیش از پایان رقم میخورد. اتفاقی که اگر غیرعمد باشد، سراسر درد است و اگر از روی عمد صورت گیرد، پایانی جز پشیمانی و عذاب وجدان نخواهد داشت. مرکز مردمی “نفس” با هدف فرهنگسازی و آموزش در راستای جلوگیری از سقط عمدی جنین، در سال 1402 در کلانشهر اهواز آغاز بهکار کردهاست
وی تصریح کرد: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، از هر ۱۰ بارداری، سه مورد آن به سقط عمدی منجر میشود و بر اساس آمارهای غیررسمی از مراکز رسمی کشور از قبیل مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، در سال ۱۴۰۰، روزانه ۱۰۰۰ سقط غیرقانونی و جنایی در کشور اتفاق میافتد. بسیاری از افراد، مشکلات اقتصادی را عامل سقط میدانند، درحالیکه، ۱۳ درصد این افراد مشکلات اقتصادی، ۴۱ درصد این افراد عدم تمایل به داشتن فرزند و ۴۲ درصد نیز نداشتن شرایط مناسب در حال حاضر را دلیل این اقدام عنوان کردند.
وی خاطر نشان کرد: مهمترین بخش در مرکز مردمی نفس، شناسایی افرادی است که در آستانه انتخاب سقط جنین هستند. این خانوادهها باید شناسایی شده و از آنها فرصت بگیریم تا با مشاورههای مختلف، به انصراف از سقط برسیم. متخصصین زنان و زایمان، ماماها، مراقبین سلامت و بهورزها به دلیل ارتباط تنگاتنگ با مردم، میتوانند در این مسیر به ما کمک کنند.
وی بیان داشت: در سال 1403، 274 مورد مشاوره انصراف از سقط موفق در مراکز تابعه دانشگاه انجام شد که تا کنون به 113 تولد زنده منجر شده و 114مادر نیز هنوز در دوره بارداری بهسر میبرند، نشان از این دارد که، گاهی یک جمله میتواند در تغییر تصمیم این افراد موثر باشد.
دکتر شریفی تاکید کرد: مهمترین تهدید کشور، تهدید جمعیتی است، بنابراین شناسایی این افراد نقش مهمی در وضعیت جمعیتی کشور دارد. یکی از مهمترین کارها در مسیر مبارزه با سقط، اقدامات حمایتی است. تمام دستگاههای اجرایی میتوانند در این راه کمک کنند تا بتوان کمک های معیشتی، مشاورهای و پزشکی در اختیار این خانوادهها قرار داد.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: بسیج جامعه پزشکی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز برای این موضوع برنامهریزی کرده است تا طرح نفس در شهرستانهای تابعه نیز فعال شود و با فرهنگسازی و آموزش، شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه باشیم. امیدواریم با دوری از روزمرگی، برنامهریزی قوی و کار جهادی به نقطه مطلوبی برسیم.